Leekstermeer of liever,,Zulthermeer”, want het ligt helemaal in de gemeente Roden

Leekstermeer of liever,,Zulthermeer”, want het ligt helemaal in de gemeente Roden. Bij dit meer aan de zuidwest kant, begon de familie Hagendijk in 1934 een paviljoen en een aanlegsteiger met verhuur van roeiboten. Het eerste gebouwtje stond op palen. Het was er zomers erg gezellig, wat menig fietser deed besluiten om ‘s zondags even te gaan kijken. In 1942 brandde dit paviljoen af. In 1947 startte Pict Cnossen de zaak weer op en toen was er al een kleine kampeerplaats met een paar zomerhuisjes. Niet zo ver hier vandaan was van 1934 tot in de zestigerjaren, een ..badplaats”, een druk zwemstrandje van ongeveer 40 meter breed. Vanaf dit strand liepen aan weerszijden lange steigers het meer in. Ook stonden er enkele badhokjes naast de zonneweide. Van dit zwembad werd door de Roder naren en mensen uit Nietap en Leek en omgeving, veel gebruik gemaakt.