Provincialeweg Deze winkel van Eelke en Jan van Houten stond aan de oude grindweg door Opende.

Provincialeweg Deze winkel van Eelke en Jan van Houten stond aan de oude grindweg door Opende.  bekend is het pand aan de Provincialeweg 196 van G. Eringa.  De schuur is verbouwd tot twee woningen (nummer 192 en 194) die bij de woning op nummer 196 zijn getrokken.  De bomen op de foto zijn verdwenen.  Op de foto staat links met fiets Gosse de Vries, die per 1 juni 1907 werd gemeld tot brievengaarder in tijdelijke dienst.  Op zaterdag 29 juni kreeg hij zijn aanstelling in vaste dienst en werd beheerder van het hulppostkantoor in Opende, dat werd geopend op 1 januari 1874. De vrouw met de fiets is onbekend.  De vrouw met het witte schort, vóór de winkel is Aaltje Folkerts, dochter van Ybe Folkerts stierf in het tolhuis woonde en zij is getrouwd met Eelke van Houten.  Eén van de beide heren in het midden is Eelke van Houten.  De namen van de heer met de hoed en van de jongeman op de fiets zijn niet bekend.  Bij de boodschappenkar rechts staan ​​Sipke de Vries en zijn zoon Marten.  Naast de winkel stond vroeger een houten loods die later werd vervangen door een stenen schuur en was voorzien van kleine ramen en spijlen.  De reden hiervoor was dat eerder al een paar keer was ingebroken in de houten loods in 1903. Op de muur van de schuur hangt een reclamebord en boven de winkel op de gevel staat: “Van Houten’s goedkope winkel no. 2”.  Van Houten’s goedkope winkel nr.  1 stond in Grootegast en was van Emanuel van Houten.  Later heeft Jan van Houten hier een winkel geopend.  Nu zijn het woningen (nummer 182 en 184) aan de Provincialeweg.